Moje místa 0
Zámek byl přestavěn ze starší tvrze někdy po roce 1651 Janem Menclem z Bernfelsu. Roku 1948 získala zámek do majetku obec, ve druhé polovině 20. století byl užíván ke kulturním účelům a jako mateřská škola.
pohled od východu

dějiny

Graficke pismenko Po Dolní Krupé se poprvé píše Jindřich Špetle z Prudic, který sem přesídlil z nedalekého Ronovce. Za Haugviců z Biskupic, kteří Krupou drželi v letech 1510-1580, se tvrz poprvé výslovně připomíná roku 1533. V letech 1580-1636, kdy byla Krupá součástí trčkovského panství Světlá, se jí asi příliš pozornosti nedostalo, svým dílem mohla přispět i třicetiletá válka. Tak či tak, při konfiskaci majetku Jana Rudolfa Trčky není tvrz zmíněna a když roku 1651 koupil Krupou Jan Mencl z Bernfelsu, musel ji raně barokně obnovit. Za Jana Jeronýma z Löwenfelsu byl v blízkosti zámku obnoven kostel, jeho dcera pak přinesla Krupou věnem do rodu Schönowtzů ...

popis
    Pravděpodobně za Haugviců vzniklo renesanční jižní křídlo. Obdélná jednopatrová budova o rozměrech cca 35x10 m měla téměř celé přízemí zaklenuté valenými klenbami s výsečemi, v patře se dochovalo několik okenních ostění. Nejpozději při raně barokní přestavbě bylo přistavěno téměř čtvercové západní křídlo s chodbou při nádvoří. Z té doby pochází i velká bosovaná brána do dvora. V pozdním baroku byl k jižnímu křídlu přistavěn hluboký rizalit a

Současnost zámku.
    Kromě kulturních účelů (sál, knihovna, hospoda a kuchyně) a mateřské školky zde funguje vlastivědné muzeum, vystavující zejména archeologické nálezy z nedaleké zříceniny hradu Ronovec. Místní vlastivědný kroužek se zasloužil zajišťováním sesutých zbytků zdiva hradu. Nebýt jeho, tak by to byl dnes jen kopec zarostlý křovím a kopřivami.
    Webb obce, Jaroslav Špiroch , 13.5. 2017