Sloup neznámého autora z roku 1694, fundátorem pravd. Bartoloměj sv. pán Eck. Restaurován r. 2009. Korunovaná socha P. Marie s žezlem v pravé a Ježíškem na levé ruce stojí na korintské hlavici válcového sloupu, ten je postaven na hranolovém soklu s rytým nápisem a dvoustupňové schodišťové podestě.
Graficke pismenko Sloup se sochou Panny Marie byl v severní části soběsucké návsi postaven roku 1694. Jeho autora neznáme, podle ne zcela jasného nápisu na podstavci sloupu je možné usuzovat, že fundátorem byl majitel části soběsuckého zboží Bartoloměj svobodný pán Eck. Podle soupisu soch soběsucké farnosti z roku 1836 byl tehdy sloup v dobrém stavu a péči o něj převzala soběsucká obec. Po zániku obce převzala péči o sloup obec Chbany, jejíž součástí se bývalé Soběsuky staly. Na počátku 21. století již byla památka ve špatném stavu – značně znečištěný kámen porostlý mechy a lišejníky měl zkorodovaný povrch, mírný náklon k západu naznačoval jistou nestabilitu. Sloup ...
Zany, podle Adamcová, Kateřina et al.: Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Ústeckém kraji, Národní památkový ústav, Praha 2012, 6.8. 2012

popis

Sloup se sochou Panny Marie s Ježíškem z okrového pískovce stojí jižně od kostela sv. Martina. Soklová část o celkové výšce cca 12 m je složená z čtvercové dvoustupňové podesty, na níž stojí hranolový sokl s rytým nápisem na čelní straně. Zkratkový nápis v 9 řádcích A. M. D. G./ et / B. V. M. H. / F. F. / P. D. B. D. E. / et / P. B. D. M. D. E. / ANNO / MDCXCIV interpretují autoři nejnovější publikace o mariánských sloupech jako „Ad Maiorem Dei

socha, monument
     Chomutov  (CV)