Středa, 2. prosinec 2020. Svátek slaví Blanka, zítra Svatoslav
Barokní sousoší sv. Jana Nepomuckého dat. r. 1724 nechal vytvořit pravděp. hrabě Jan z Klebelsberku, majitel panství od r. 1723. Světec stojí na zeměkouli na vysokém podstavci s erbem Klebelsberků, doprovázen dvěma andílky (originály odcizeny). Sousoší celkově restaurováno r. 2009 (prof. P. Siegl).

Sv. Jan Nepomucký – historie, legenda

Sv. Jan Nepomucký (či Johánek z Pomuku) (narozen přibl. r. 1340, † 20.3.1393) byl generální vikář pražského arcibiskupa a mučedník katolické církve. Narodil se někdy kolem r. 1340 v Pomuku, od r. 1369 působil v Praze jako veřejný notář, později jako oltářník a farář. V l. 1383–1387 studoval církevní právo na Padovské univerzitě, po návratu r. 1387 se stal kanovníkem u sv. Jiljí. R. 1389 se stal kanovníkem a advokátem vyšehradské kapituly. (Kanovník je kněz, příslušející ke katedrální kapitule / chrámu. Označuje kleriky žijící ve městech a vedoucí společný život podle řehole podobné řeholi mnišské). V září r. 1389 byl jmenován generálním vikářem pražského arcibiskupa, na pozici s pravomocemi, které byly velmi významné ve správě arcibiskupství. Dne 10.3.1393 Jan Nepomucký potvrdil ve funkci nového opata kláštera v Kladrubech, čímž zhatil ...

sousoší sv. Jana Nepomuckého
    Barokní sousoší sv. Jana Nepomuckého stojí u kostela sv. Martina, u vchodu na hřbitov. Sousoší je umístěno na vysokém podstavci s kartuší s erbem rodu Klebelsberků, dat. 1724. Sousoší nechal pravděpodobně vytvořit majitel panství, hrabě Jan z Klebelsberku, žatecký hejtman, který se stal dědicem panství r. 1723. Sv. Jan Nepomucký s obvyklými atributy stojí na zeměkouli s reliéfem (znázorňujícím shazování

Umělecké památky Čech 3. /P-Š/, kolektiv autorů za vedení E. Pocheho, nakl. Academia r. 1980, Chbanské noviny 6/2009, 5.8. 2012

popis

Uctívání a atributy sv. Jana Nepomuckého: je uctíván jako mučedník zpovědního tajemství a patron Čech, kněží a zpovědníků, jezuitů, cestování, poutníků, šťastného návratu (proto jsou jeho sochy umístěny většinou na rozcestích a na mostech), lodníků, vorařů, mlynářů a všech vod. Atributy: Bývá zobrazován jako kanovník (kanovnický oděv se skládá z alby, rochety, sutany, štoly, biretu na hlavě a

Vložit do oblíbených
    Ústecký kraj,  Chomutov  (CV), Soběsuky