Barokní kostel vznikl přestavbou pův. kostela ze 13. stol. (zmiň. r. 1361). R. 1506 přistavěna věž, v l. 1707-15 kostel barok. přestavěn (Petr Paur z Myslibořic). V 18. a 19. stol. stav. upravován (zvýšena věž, přístavby). Zařízení převážně rokokové. Kostel patří mezi chráněné kulturní památky ČR.
Graficke pismenko Kostel byl postaven již ve 13. století, v době kdy vznikalo město Jimramov. Přímo zmiňovaný je až roku 1361 v první písemné zprávě o Jimramovu. Věž byla přistavěna v roce 1506, barokní přestavbou prošel kostel v letech 1707 – 1715 (Petr Paur z Myslibořic). Následně byla věž zvýšena o zvonicové patro, opatřena vnějším schodištěm a byla přistavěna západní předsíň, roku 1879 jižní předsíň a depozitář vedle ní. Roku 1933 byla původní jehlancová střecha věže nahrazena střechu barokního tvaru. Kostel patří mezi chráněné kulturní památky ČR. Vnitřní výbava kostela je převážně rokoková; řezbami a obrazy bohatě zdobené oltáře, kazatelna, varhanní ...
E. Horáková podle Umělecké památky Moravy a Slezska 2., Bohumil Samek, Academia 1999, 19.9. 2012

popis

Kostel je orientovaná jednolodní stavba obdélníkového půdorysu, s rovně ukončeným kněžištěm, na severní straně je kněžiště odsazeno, s věží. Na severní straně je mariánská kaple. K jižní zdi kněžiště přistavěna nová sakristie čtvercového půdorysu, na ní navazuje nový depozitář a jižní předsíň. V podvěží je původní sakristie a nad ní panská oratoř; ke které vede ze zámku krytá chodba. V ose západního průčelí je předsíň, chránící hlavní vstup do