Novogotický kostel byl postaven v l. 1912–13 na místě pův. raně gotického kostela (13. století; prvně zmiň. r. 1350). Původní kostel byl r. 1912 stržen a byl postaven kostel nový (arch. Bóža Dvořák). Zachován gotický presbytář, portál a pův. samostatně stojící zvonice (dnešní věž kostela, uprav.).
Graficke pismenko Původně raně gotický kostel byl postaven někdy ve 13. století, prvně je zmiňován jako farní roku 1350. Roku 1610 věnoval kostelu hrabě z Trautsohnů velký zvon sv. Mikuláš. Po roce 1620 se stal kostelem filiálním k Novým Hradům. Roku 1625 byla provedena oprava kostela, při které byl kostel přestavěn a rozšířen. Roku 1754 se stal kostel po 333 letech znovu farním. Roku 1890 prošel kostel další opravou. Počátkem 20. století původní kostel již nepostačoval svou kapacitou, také měl, jak se ukázalo, narušenou statiku. Proto byl r. 1912 stržen (s výjimkou původně raně gotického presbytáře s křížovou žebrovou klenbou, samostatně stojící zvonice a kamenného portálu ...
E. Horáková podle Umělecké památky Čech 3., Emanuel Poche a kol.; wikipedia.org; www.mestoprosec.cz; Soupis památek historických a uměleckých v Království českém,Politický okres vysokomýtský, 17.10. 2012

popis

Původně raně gotický kostel ze 13. století byl téměř celý stržen a pseudogoticky dostavěn (1912–13). Z původního kostela se zachoval gotický pravoúhlý presbytář (dnešní boční kaple sv. Václava), zaklenutý křížovou žebrovou klenbou, s klínovými, jednou vyžlabenými žebry. Ta vybíhají přímo ze zdi bez podpěry a sbíhají se v terčovém svorníku. Dále zachován zevně na východní straně sakristie zazděný původní půlkruhový kamenný portál, pravoúhle

L.P., E. Horáková podle Umělecké památky Čech 3., Emanuel Poche a kolektiv, Academia 1980; www.mestoprosec.cz; Soupis památek historických a uměleckých v Království českém,Politický okres vysokomýtský, 17.10. 2012

Pardubický kraj
     Chrudim  (CR)