Moje místa 0
Zámek vznikl přestavbou tvrze (16. stol.) nejprve na renesanční zámek poč. 17. stol. za Jáchyma Zoubka ze Zdětína. V pol. 17. stol. byl jezuity přestavěn barokně. Poté byl v majetku rodu Lamberků a Strachwitzů. R. 1948 byl zkonfiskován a sloužil jako domov důchodců. Po r. 1989 vrácen v restituci.
Pohled od jihozápadu
Zámek Zdounky se nachází asi 10 km jihozápadně od Kroměříže.
2.8. 2012

historie

Na místě dnešního barokního zámku stávala původně renesanční tvrz, kterou vybudoval v polovině 16. století Petr Čertorejský z Čertorej poté, co koupil r. 1542 Zdounky od synů Václava ze Žerotína. V roce 1561 při prodeji panství Erazimovi z Bobolusk je již tvrz přímo zmiňována jako součást prodávaného majetku. Ve Zdounkách stávala ještě jiná tvrz, která však byla zpustošena společně s městečkem pravděpodobně r. 1423 při tažení husitů. Tehdy na

http://www.zdounky.cz, kolektiv autorů: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku I., 2.8. 2012