Barokní synagoga, postavena v letech 1652–1656 po zničení staré synagogy švédskými vojsky za třicetileté války. Bohoslužby zde probíhaly do 40. let 20. století. Po válce sloužila budova jako sklad podniku Fruta Modřice. V r. 1991 byla vrácena ŽNO v Brně, slouží jako výstavní a koncertní síň.
© Milan Caha 07/2012
Graficke pismenko Původní synagoga stávala uprostřed staré židovské čtvrti na východním okraji Dolních Kounic. Čtvrť i synagoga byly vypáleny za třicetileté války švédskými vojsky. Nová synagoga byla postavena v letech 1652–1656 v centru nového ghetta. Dvoupatrová raně barokní budova má obdélníkový půdorys. Stěny hlavního sálu byly v době výstavby vyzdobeny malbami s rostlinnými a ornamentálními motivy a hebrejskými liturgickými texty (částečně dochovanými). V polovině 19. století (byl vzhledem k rostoucímu počtu příslušníků obce) přistavěn nový trakt z jižní strany. Bohoslužby zde probíhaly do 40. let 20. století. Po válce sloužila budova jako sklad. V r. 1991 byla vrácena Židovské náboženské obci v Brně, slouží jako výstavní a koncertní síň.