Moje místa 0
Barokní poutní kostel vznikl přestavbou pův. kapličky Panny Marie Sněžné z r. 1735, kterou dal postavit nad zázračně léčivým pramenem hrabě Wolfgang Serenyi. Pramen údajně vytryskl ze země r. 1711. R. 1750 byla kaplička přestavěna na malý kostel. V kostele visí jedinečný obraz Panny Marie kojící.
pohled od jihu
Graficke pismenko Jeďte jihovýchodně od Zlína ve směru na Luhačovice po silnici č. 490, odbočte do Provodova, odtud jeďte po silnici směrem na Ludkovice či Řetechov a po necelém kilometru odbočte vlevo do Maleniska. Poutní kostel neleží v centru obce, ale vysoko ve svahu nad ní, je přístupný po strmé silničce. Pod kostelem je malé parkoviště a poutní hospoda. Od kostela vede zelená turistická značka k nedaleké zřícenině hradu Starý Světlov.
30.7. 2012

turistické

Otevírací doba: Sobota 9:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 hod Neděle 13:00 – 17:00 hod Bohoslužby se konají každou neděli po celý rok v 10:15 hod., v poutním období (květen - 25. říjen) ještě ve 14:30 hod. Dne 5. 8., v den svátku Panny Marie Sněžné (podle starého církevního kalendáře) se slouží mše 4x za den: v 7:30, 9:00, 10:30 a 14:30 hod. Po celou dobu přístupnosti kostela je přítomen průvodce. Vstup je zdarma. V době církevních

historie

Barokní poutní kostel vznikl přestavbou původní kapličky Panny Marie Sněžné z r. 1735. Tuto kapličku dal postavit nad studánkou s údajně zázračně léčivým pramenem hrabě Wolfgang Serenyi, majitel luhačovického panství poté, co se díky působení léčivé vody uzdravil. První zprávy o zázračně léčivé vodě místního pramene se objevují na poč. 18. století, pramen údajně vytryskl ze země r. 1711. Kaplička se brzy stala oblíbeným poutním místem. Podle

http://ado.cz/poutni/provodov/provodov.htm; Encyklopedie lázní a léčivých pramenů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Burachovič Stanislav a Wieser Stanislav; Studánky a prameny Čech, Moravy a Slezska, Kovařík Petr, 31.7. 2012

pověsti

Příčinou vzniku poutního místa byl objev "zázračné" léčivé vody, která zde pramení a je odedávna opředena pověstmi o uzdraveních a zjeveních. Pověst, která se k místu váže, tvrdí, že vážně onemocněl majitel luhačovického panství hrabě Serenyi. Pozlovický farář sdělil nemocnému vzkaz od mlynářky z Provodova, že ho Panna Maria uzdraví, ale chce, aby na Malenisku u pramene nechal postavit kapličku. Zbožná mlynářka, paní Anna Vlaštovicová, zažila

Pramen léčivé vody prý vytryskl ze země roku 1711 na místě, které mlynářce Anně Vlaštovicové z Dolního Mlýna označil ve snu stařec se slovy: „Zde je voda, která bude na přímluvu Boží uzdravovat nemocné na těle i na duši.“
    Studánky a prameny Čech, Moravy a Slezska, Kovařík Petr, 31.7. 2012