zámek Skály

Bischofstein
Zámek byl postaven v 16. stol. Roku 1662 jej koupil biskup Matouš Sobek z Bilenberka a až do 20. stol. sloužil k letním pobytům biskupů a kanovníků. Po roce 1950 byla budova upravena na Muzeum A. Jiráska.
V současné době funguje areál zámku jako ubytovací zařízení (viz kontakt).

historie

Když roku 1544 kupoval skalské panství Bernard Žehušický z Nestajova, je na něm zmiňováno šest pustých hradů včetně Skal. Bernard Žehušický se rozhodl ponechat pusté hrady jejich osudu a v nedalekém Stárkově si postavil renesanční panský dům. Jeho syn Hertvík si v 70. letech 16. století postavil nový dvůr, jehož součástí byl i nový zámek poprvé připomínaný roku 1582. To již panství vlastnili bratři Zikmund a Bernard Čertorejští z Čertorej.

Zany, 10.6. 2004
    Když Bernard Žehušický z Nestajova získal v polovině 16. století skalské panství, začal budovat v podhradí skalského hradu hospodářský dvůr. V tom pokračoval i jeho nástupce Jan Žehušický z Nestajova a r. 1576, když jeho bratr Hertvík Žehušický z Nestajova prodával Skály bratřím Bohdaneckým z Hodkova, se již hovoří o nově postaveném sídle. Po r. 1580 měnil objekt často své majitele. R. 1662 je koupil první královéhradecký biskup Matouš Ferdinand

popis

Zámek je jednoduchá patrová budova obdélného půdorysu s mansardovou střechou. Ve vstupním průčelí má klasicistní dvouramenné schodiště na osmi toskánských sloupech zakončené šestibokou dřevěnou věžičkou se stanovou střechou.

tvrz přestavěná na zámek
     Náchod  (NA)