Hraniční kameny vyznačují starou zemskou česko-rakouskou hranici. Hranice dlouho nebývaly vůbec vytyčeny, později se používala znamení na stromech (vysekané pruhy kůry, kříže, později erby), zídky, valy atp. Hraniční kameny začaly být hromadně používány od tereziánské doby (18. stol.).
Hraniční kameny
Graficke pismenko Hraniční kameny stojí při silnici z Nových Hradů do rakouského Pyhrabrucku. Pěšky jsou dostupné po červené turistické značce z Nových Hradů. Nedaleká bývalá česká celnice je upravena na penzion s restaurací.
Zdeněk Susa, 16.7. 2012

historie

Hraniční kameny poblíž hraničního přechodu Nové Hrady – Pyhrabruck vyznačují starou zemskou česko-rakouskou hranici. Dlouho nebylo zvykem, aby byla hranice vůbec nějak vyznačená, teprve při postupném osidlování pohraničních oblastí začala být označována vysekanými / vyřezanými pruhy kůry na stromech. Značení se postupně zdokonalovalo, přes kříže nebo znamení kalicha k vyřezávaným či malovaným znakům panství / zemí, ať už na stromech nebo

POLÁK, Petr. Stůj, ruce vzhůru! Tady Pohraniční stráž. Kdo tam?. Č. Bud., 2009. diplomová práce (Mgr.). Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, 24.7. 2012