Velký semínský akvadukt (13,2 m) byl vybudován r. 1892 jako součást pardubické rybniční soustavy, tvořené mnoha rybníky a kanály. Akvadukt, vedoucí vodu Mlýnského náhonu přes Zadní Lodrantku, byl opraven r. 1984. R. 2009 hrozilo jeho zborcení; po zapsání mezi kulturní památky byl r. 2011 opraven.
Graficke pismenko Cesta k Velkému sezemickému akvaduktu není složitá. Když přijedete do městečka Sezemice od Pardubic, přejedete most přes Loučnou a hned za mostem se dáte doprava. Půjdete (autem se jet nedá, maximálně na kole nebo na motorce) proti proudu Loučné asi 500 m a u mostku přes vodu zatočíte doleva. Mostek nepřecházejte – jinak dojdete až ke zdymadlu. Po dalších 200 metrech dojdete k Velkému sezemickému akvaduktu, který je krásně opravený. Nemůžete ho přehlédnout.
Budete-li mít štěstí, uvidíte nutrie říční, které plavou v Loučné.
Rodochrozit, 10.7. 2012

historie

Akvadukty a napájecí kanály (tzv. stoky) byly součástí pardubické rybniční soustavy. Díky rybníkářství – budování rybníků za účelem chovu ryb – se voda z četných bažin a mokřin soustředila v rybnících a vysušená půda mohla být zemědělsky využita. První strouhy, kanály a rybníky byly vybudovány již v 11. století benediktiny z Opatovického kláštera, známou rybníkářskou oblastí se stalo Pardubicko až za pánů z Pernštejna v období konce 15. – pol.

19.7. 2012

popis

Co je to akvadukt? Akvadukt je umělý vodní kanál, který vede vodu z místa jejího zdroje do místa její spotřeby. Latinský název se skládá ze slov aqua – voda a ducere – vést. Akvadukt překonává různé překážky, které mu stojí v cestě a často tak vypadá víc jako most než jako vodní koryto.