Pískovcové sousoší Nejsvětější Trojice je novogotickým dílem z roku 1860. Stojí uprostřed vsi a obklopují je vzrostlé lípy, vysazené r. 1937. Umělecké dílo postupem času značně sešlo, jeho rekonstrukce se získanou dotací z fondů EU, byla realizována r. 2013.
Socha Svaté Trojice - před rekonstrukcí
Graficke pismenko Sousoší Nejsvětější Trojice stojí v malé vsi Svídnice, která je součástí obce Dymokury. Název získala od keřů svídy obecné, která dříve rostla hojně na tomto území. Na blízkém vrchu Kamenci (219 m n. m.) stávala tvrz, na návsi stojí kromě sousoší i zvonička. Před budovou bývalé školy je pomník obětem I. světové války.

historie

Pískovcová socha Nejsvětější Trojice je nejvýznamnější památkou vsi Svídnice. Je novogotickým dílem, které bylo vytvořeno v roce 1860. Sousoší je umístěna uprostřed vsi a obklopuje je čtveřice lip, které zde byly vysazeny roku 1937. Sousoší postupem času značně sešlo, proto byl vypracován plán na jeho rekonstrukci, na kterou byla obcí úspěšně získána dotace z fondů Evropské unie, která pokryla 80 % nákladů. Rekonstrukce byla provedena roku 2013.
    L.H. podle Svídnického zpravodaje, E. Horáková - nymbursky.denik.cz, 6.9. 2012
    Nejsvětější Trojice (také Svatá Trojice, Boží Trojice, trojjediný Bůh) je společné označení Boha v křesťanském dogmatu o třech osobách, které sdílejí jedno božství: Bůh Otec (Bůh, stvořitel světa), Bůh Syn (Ježíš Kristus, vykupitel světa) a Bůh Duch Svatý (posvětitel světa). Nejsvětější Trojici symbolizuje trojhran (obvykle malovaný s vševidoucím okem uprostřed). Ve Starém zákoně výslovná zmínka o Bohu jako o Trojici není. Tu nacházíme až v

E. Horáková podle cs.wikipedia.org, 17.10. 2012