Klasicistní kostel byl postaven r. 1786 na místě pův. dřevěného kostela (postaven cca r. 1560, stržen r. 1785). Mobiliář je převážně klasicistní z doby vzniku kostela, doplněný koncem 19. stol. Cenný soubor barok. obrazů křížové cesty z 2. pol. 18. stol. R. 1899 vyzdoben freskami (Pavel Assmann).
Kostel Nejsvětější Trojice
Graficke pismenko Klasicistní kostel byl postaven r. 1786 na místě původního dřevěného kostela z r. 1560, který nechal postavit v pozdně gotickém stavebním stylu hrabě z Vrbna. Starý kostel, který již po letech nebyl v dobrém stavu a hrozil zřícením, byl r. 1785 stržen. V základech nového kostela jsou na jihovýchodní straně zazděny fragmenty původní stavby. R. 1786 byl do kostela převezen zvon ze zrušeného opavského kláštera, odlitý r. 1653 Hansem Knauffem. Interiér byl upravován kolem r. 1830, kdy byla přestavěna varhanní kruchta a byly instalovány varhany. R. 1891 byly instalovány nové varhany firmy bratří Braunnerů z Uničova. R. 1899 byl kostel vymalován – vrchol ...

Bruntál  (BR)
    Svobodné Heřmanice