poklona sv. Anny
Malá výklenková kaplička sv. Anny byla postavena v barokním slohu v polovině 18. století. Od roku 1958 patří mezi nemovité kulturní památky ČR. Stavba je trojúhelníkového tvaru s oblými rohy, uvnitř s oltářním prostorem, který je zakryt dřevěnou mříží. Nad prostorem je menší nika.
Držovice - kaple sv. Anny
© Ivo Rozehnal, 07/2012
Graficke pismenko V obci Držovice stojí zajímavá stavbička – jedná se o výklenkovou kapličku, připomínající spíš větší boží muka. Jedná se o větší stavbu trojúhelníkového tvaru s oblými rohy, uvnitř s oltářním prostorem, který je zakryt dřevěnou mříží. Nad prostorem je menší nika. Stříška je pokrytá cihlovou krytinou. Kaplička nese název sv. Anny, stojí při bývalé hlavní silnici z Prostějova do Olomouce pod Držovským kopcem. Stavba je pravděpodobně lidovým barokním dílem, vybudovaným v polovině 18. století. Kaplička je od roku 1958 kulturní památkou.
Ivo Rozehnal - zdroj Soupis nemovitých kulturních památek okr. PV/ 2012, 2.7. 2012

historie

V publikaci Drobné sakrální památky na Moravě - Prostějovsko od B.Outraty se uvádí, že výklenková kaplička sv.Anny původně stávala nad břehem říčky Romže, při tehdejší silnici na Smržice u bývalých rybníků. Ty v minulosti zaujímaly prostor polí při dnešní cyklostezce z Držovic do Smržic.
    Ivo Rozehnal , 26.3. 2014

Co říkají domácí
    Jednó brzo ráno jeli od Olomóca formani do Prostijova za zbožim. ten první pré špatně utahl šlajf, koně to neudrželi a vlítli aj s těžkó furó pod most plné Romže. Oba tam vydéchli naposled a formana našli až v sósednich Vrahovicách. Tož na památku stojí tá kaplička.
    Ivo Rozehnal - zdroj informací - Drobné sakrální stavby na Moravě - Prostějovsko /B.Outrata, 26.3. 2014