Hřbitovní kostel byl postaven krátce před rokem 1562, r. 1620 vypálen, v roce 1636 byl prakticky nově postaven Českými bratry. Zchátralý kostel opraven v l. 1740–1747, znovu opraven r. 1884, kdy byl nalezen mramorový náhrobník Anny Hochhauserové z Krásného Dvora († 1617), vezděn do podloubí kostela.
hřbitovní kostel sv. Štěpána
Graficke pismenko Kostel sv. Štěpána stojí uprostřed hřbitova. Byl postaven krátce před rokem 1562, r. 1620 byl vypálen. V roce 1636 byl prakticky nově postaven Českými bratry. Kvůli nedostatku financí na jeho údržbu však chátral a musel být znovu opraven, k čemuž došlo v letech 1740–1747. R. 1804 zde byla zřízena expozitura, zrušena r. 1823. V roce 1884 kostel znovu vyžadoval důkladnou opravu. Pro neustálé a opakované náklady se město Rakovník zřeklo patronátu nad tímto kostelem a tak sami Senomatští zorganizovali další opravu (nákladem 4000 zlatých). Téhož roku byla při opravách nalezena náhrobní deska Anny Hochhauserové z Krásného Dvora († 1617), manželky ...
Tomáš Hubáček, Soupis památek, ročník 39. Politický okres rakovnický, II. díl (1913), 2.7. 2012

popis

Barokní jednolodní stavba, na východní straně s obdélníkovým presbytářem, na západní s hranolovitou jednopatrovou věží s osmistěnou bání krytou šindelem, stojící na 4 pilířích. Stěny kostela jsou zvenčí oživeny pilastrovými pásy. Mobiliář je převážně rokokový, hlavní oltář rámový s obrazem sv. Štěpána namaloval r. 1885 A. Scheiwel. Obraz Ukřižování v akantovém rámu pochází přibl. z r. 1700. Náhrobník paní Anny Hochhauserové z r. 1617, který

Antonín Cechner: Soupis památek historických a uměleckých v Království Českém, sv. 39 Politický okres rakovnický, II. díl, E. Poche a tým: Umělecké památky Čech 3, 11.7. 2012