Kostel dal na místě pův. kostela z l. 1420–1430 (vypáleného r. 1621) postavit v l. 1628–1635 Martin Půhočí z Předmostí. V l. 1684–1686 jej nechal Jan Emanuel Lažanský přestavět. R. 1728 přistavěna věž. Interiér vyzdobil freskami Josef I. Sattler. R. 1972 byl kostel prohlášen nár. kulturní památkou.
pohled na kostel od silnice
Graficke pismenko První kostel v Lešné byl postaven v l. 1420–1430. Kostel, který byl dřevěný, byl postaven za Hanuše z Pržného. Od r. 1605 sloužili v kostele luteránští kněží. R. 1621 vypálilo Lešnou i s kostelem a částí zámku vojsko, které bylo do obce vysláno pro připojení vrchnosti k odboji proti panovníkovi Ferdinandu II. R. 1628 koupil panství Martin Půhočí z Předmostí, za kterého byl v l. 1628–1635 postaven nový kostel, opět z větší části dřevěný. Původně byl kostel zasvěcen Blahoslavené Trojici. V l. 1684–1686 nechal Jan Emanuel hrabě Lažanský, nový majitel panství, kostel, který byl ve špatném stavu, celý přestavět, tentokrát již byla ...

Zlínský kraj
     Vsetín  (VS)