Kaple sv. Martina byla postavena r. 1796 (zvon je z roku 1830). V interiéru je oltářní obraz sv. Martina na bílém koni, dělícího se o svůj plášť s žebrákem. Zajímavostí je vyobrazení kapličky na obraze Josefa Mánesa Dětské procesí – malíř býval častým hostem na sousedním zámku v Čechách pod Kosířem.
Služín - kaple sv. Martina

Graficke pismenko Vesnička Služín leží pod jihozápadním úpatím Velkého Kosíře, asi 1 km od Stařechovic a Čech pod Kosířem. Jde o velmi starou sídelní lokalitu, o které první písemné zprávy pocházejí již z roku 1131.
V obci stojí kaplička sv. Martina z roku 1796, původní zvon v kapličce je z roku 1830. Uvnitř nad oltářem je obraz s výjevem, jak se sv. Martin na bílém koni dělí o svůj plášť s žebrákem. Zajímavostí je, že kaplička je i na obraze Josefa Mánesa – Dětské procesí. Tento malíř býval častým hostem v sousedním zámku v Čechách pod Kosířem a zdejší kraj dobře znal. Severně za obcí prochází i tzv. Mánesova cesta s naučnou stezkou.

Ivo Rozehnal - letopočty z knihy Drahanská vrchovina / P.F.Müller 2004, E. Horáková - info OÚ Stařechovice, 29.6. 2012

Svatý Martin – život, legendy, atributy
    Svatý Martin (Martin z Tours) – římský voják, poustevník a biskup v Tours. Jeden z prvních nemučedníků, které křesťanská církev prohlásila svatými. Narodil se roku 316 v posádkovém městě Sabaria na území dnešního Maďarska; zemřel roku 397. Byl synem vysokého důstojníka římské armády a poté, co vyrostl, následoval svého otce ve vojenské kariéře. To již rodina bydlela v italském městě Pavii. Zde se sv. Martin seznámil s křesťanstvím. Stihl se

E. Horáková podle: www.catholica.cz , cs.wikipedia.org, 25.9. 2012

Prostějov  (PT)