Hrady.cz
Kostel vznikl přestavbou pův. kostela nebo kaple v l. 1612–1620 na obj. Bohuše st. Kokorského z Kokor a na Laškově (pamětní deska). R. 1806 byl kostel výraznou přestavbou rozšířen. R. 1929 vyzdobil interiér akad. malíř Jano Köhler. Z mobiliáře je cenná zejm. rokoková varhanní skříň z r. 1740.
Laškov - kostel Nanebevzetí Panny Marie
© Ivo Rozehnal, 06/2012
Graficke pismenko Obec Laškov se nachází asi 8 km východně od Konice. V obci se nachází menší zámek (dnes slouží obci). V blízkém okolí jsou zámky Krakovec (v soukromém majetku), Čechy pod Kosířem, Náměšť na Hané, přístupná tvrz Drahanovice či hradiště Rmíz a Keltská svatyně u Ludéřova.
Kolem obce vede červená turistická značka z Náměště na Hané ke Stražisku.
Ivo Rozehnal, 29.6. 2012

historie

Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Laškově byl vybudován v letech 1612–1620. Kostel dal postavit Bohuš starší Kokorský z Kokor a na Laškově, což připomíná nádherná pamětní deska. Ta byla původně umístěna nad vstupem do kostela, r. 1806 byla při opravě přenesena na kostelní zeď a doplněna nápisem: REAEDIFI 1806 („nově postaveno“). Erbovní deska nese erb Bohuše st. Kokorského a erb jeho ženy Anny Pavlovské z Pavlovic. Deska nese latinský

Ivo Rozehnal - zdroj www.farnost-laskov.cz a kniha Drahanská vrchovina /P.F.Müller 2004, E. Horáková - zdroj Umělecké památky Moravy a Slezska 2, Bohumil Samek, Academia 1999, 29.6. 2012