Hrady.cz
Kaple Navštívení Panny Marie byla postavena augustiniány někdy v průběhu 18. stol. Řeholníci vlastnili obec v letech 1501–1784. Římskokatolická kaple je jednoduchá stavba s vížkou, ve které se dochoval zvon z r. 1769. Kamenný kříž před kaplí pochází z r. 1846. Kaple spadá pod farnost Laškov.
Pěnčín - kaple Navštívení Panny Marie
© Ivo Rozehnal, 06/2012
Graficke pismenko Obec Pěnčín leží asi 2 km severozápadně od hory Kosíře, která je vyhlášenou turistickou lokalitou.
Přírodní zvláštností obce Pěnčín je tzv. "nebeský" rybník Močilka, který nemá přítok ani odtok vody. Je totiž napájen z podzemních pramenů. V obci se kříží dvě cyklostezky: č. 5028 a 6033.
Ivo Rozehnal, Eva Horáková - regionhana.cz, 1.8. 2012

historie

První zprávy o vesnici pocházejí z r. 1272, kdy je zmíněn jistý Radim z Pěnčína. Ve 14. století je zmiňována tvrz, kterou prodal Smil z Mezihoře pánům z Kravař. Jedna z odnoží rodu se později titulovala Drahanovští z Pěnčin. V l. 1501–1784 náležela ves augustiniánům z Olomouce. Z této doby pochází zdejší kaple Navštívení Panny Marie, která se nachází na návsi ve spodní části obce. V její vížce se dochoval původní zvon z roku 1769. Kříž před

Ivo Rozehnal - zdroj obecpencin.cz, 28.6. 2012

Navštívení Panny Marie
    V Novém zákoně je popsáno setkání těhotné Panny Marie s její příbuznou Alžbětou, rovněž těhotnou budoucí matkou Jana Křtitele. Panna Marie poté, co je jí andělem zvěstováno, že porodí Syna Božího spěchá aby navštívila Alžbětu a byla "prostřednicí milosti"; aby předala posvěcení nenarozenému Janu Křtiteli. Alžběta byla těhotná i přes svůj vyšší věk a údajnou neplodnost, její těhotenství mělo být podle zjevení Archanděla Gabriela pro Pannu Marii