Kostel sv. Cyrila a Metoděje Církve československé husitské v Pěnčíně byl postaven roku 1934. Jeho zvláštností je spojení s rodinným domem a poměrně prostý vzhled. Špici kostelní věže zdobí kalich.
Pěnčín - kostel sv. Cyrila a Metoděje
© Ivo Rozehnal, 06/2012
Graficke pismenko Kostel sv. Cyrila a Metoděje v obci Pěnčín slouží Církvi československé husitské. Tato církev byla založena až roku 1920, má však bohatou historii, která se hlásí k tradici staro-křesťanské, cyrilometodějské a reformační. Zdejší kostel byl postaven roku 1934. Jeho zvláštností je spojení s rodinným domem a poměrně prostý vzhled, který v dobách minulých nijak neprovokoval tehdy "pokrokový" venkov. Špici kostelní věže zdobí kalich, který se jako symbol užívá v Pěnčíně od nejstarších dob díky silnému vlivu tehdejší českobratrské správy. Kalich je znázorněn i na starých pečetích obce (1760). Nejinak je tomu i dnes, kdy má své místo v obecním znaku.
Ivo Rozehnal, 28.6. 2012

Prostějov  (PT)