Boží muka v barokním stylu, rok pořízení neznámý. V místě je údajně hrob vojáků armády ruského cara Alexandra I. z roku 1805. Železný kříž vyroben starostou Fr. Dostálem. Muka jsou církevním majetkem.
© Luděk Vláčil 08/2019
Graficke pismenko Zhruba 1 km severozápadně od obce Dubany stojí drobná církevní památka. Místo pro svoji odlehlost uniká i pozornosti cykloturistů, neboť tříkilometrová asfaltová cesta mezi zdejšími poli končí u vrat zemědělského podniku v Olšanech.
Samotná barokní boží muka jsou v poměrně dobrém stavu. Zajímavostí je, že u nich (podle informací obecního úřadu) má být hrob vojáků armády ruského cara Alexandra I., kteří zde byli pohřbeni při tažení na slavkovské bojiště v roce 1805. Z místa je pěkný pohled na Velký Kosíř, Krupovec a roviny Hané.
Ivo Rozehnal - zdroj web obce Vrbátky, 24.6. 2012

Boží muka 2 obecně
    Boží muka, drobná sakrální stavba nejčastěji ve tvaru pilíře nebo sloupu, měla připomínat sloup, u kterého byl na příkaz Piláta Pontského bičován Ježíš Kristus. Boží muka se nejčastěji stavěla na návrších, rozcestích nebo v místech, kde někdo zahynul. Boží muka bývají zakončena kaplicí (lucernou), ve které jsou z jedné nebo více stran niky pro obrázky či reliéfy svatých.