Černčice, Tschentschitz
Kaple obdélného půdorysu byla ve vsi Černčice postavena někdy po roce 1841, předtím zde stával pouze kříž. Pro zchátralost byla někdy po roce 1982 zbořena.
© Prudký Martin, 06/2012
Graficke pismenko Ves Černčice stojí na silnici z Prahy do Karlových Varů. Svatostánek stával ohybu zatáčky ve svahu v ulici vedoucí směrem na Kryry nad odbočkou do Mukoděl.
Prudký Martin, 18.6. 2012

historie

Černčice byly od středověku součástí petrohradského panství, s nímž patřily postupně pánům z Janovic, Gutštejnům, Libštejnským z Kolovrat a nejdéle Černínům. Velká kaple postavená někdy během druhé poloviny 19. století (mapa stabilního katastru z roku 1841 v tomto místě zachytila pouze kříž) měla obdélný půdorys uzavřený na východní, kratší straně trojbokým presbytářem, v němž stál jednoduchý oltář se sochou sv. Josefa. Po stranách stály sošky