Moje místa 0
Kovový kříž, zvaný Hasen-Marterl, je sakrální památkou postavenou snad v 19. století panem Haasem ze Sosně. V minulosti se u něj shromažďovali lovci před započetím honu. Opraven byl roku 2008.
© Prudký Martin, 09/2011
Graficke pismenko Kovový kříž na kamenném podstavci stojí na rozhraní pole a lesa mezi Sosní a Klečetnou. Postavil jej soseňský občan Haas a shromažďovali se u něj honci před začátkem honu. Během rekonstrukce roku 2008 byl na podstavci rozluštěn německý nápis jenž zněl:
Durch deines Kreuzes Zeichen, o Heiland gib der Gnaden viel, dass wir einst das Lebensziel erreichen. Auf dich schau´n wir, dir vertrau´n wir. Durch deine Nor und Pein, lass uns nicht verloren sein! Amen.
V českém překladu: Pro Tvého kříže znamení, ó Vykupiteli, dopřej nám milosti, abychom dosáhli svého životního cíle. K Tobě vzhlížíme, Tobě důvěřujeme, Pane! Pro Tvé utrpení nedopusť naše zatracení.
Prudký Martin podle R. Hartl www.jesenice-ra.cz, 13.6. 2012