Smírčí kříž je téměř jeden metr vysoký a vytesaný z jednoho kusu pískovce. Pochází snad ze 16. století a dnes málo zřetelný motiv meče, zdobící čelní stranu, napovídá, že byl zhotoven na paměť nějakého zločinu.
© Prudký Martin, 06/2012
Graficke pismenko Smírčí kříž, stojící před domem čp. 138 v Rakovnické ulici, byl zhotoven z pískovce a má výšku téměř jeden metr. Na lícní straně je vytesán motiv meče, což by napovídalo, že zde stojí na paměť zločinu či souboje. Meč je dnes málo znatelný protože je překryt barvou. Zikmund Winter v povídce Do zeleného pokoje uvádí, že u něj čeští bratři křtili své novorozence. Toto tvrzení není nikde jinde doloženo a kulhá také proto, že výše uvedené církevní společenství poskytovalo křest na základě svobodného rozhodnutí svéprávného člověka.
Prudký Martin podle www.krize.webpark, Tajemství smírčích křížů, 12.6. 2012