Kostel sv. Mikuláše je jednolodní barokní stavba z let 1765–1766 stojící na hřbitově za obcí. Jedná se o drobnou stavbu dobré architektonické úrovně. Kostel je jednou z posledních stavebních památek zaniklého města.
kostel od JV
Graficke pismenko Když projdete celou Osoblahu, od úzkorozchodného nádražíčka přes náměstí, okolo židovského hřbitova a městských hradeb až na severní konec obce, najdete hřbitovní kostel sv. Vavřince. Okolo se rozprostírá starý i nový hřbitov. Ze starého hřbitova tu zůstalo pár náhrobků, aleje z 19. století jsou v současné době brutálně ořezané. Původní hřbitovní zeď dnes není skoro vidět, vstupní brána do hřbitova je v poměrně dezolátním stavu. Na hřbitov se dnes chodí z jižní strany kostela, takže původní hřbitov na severu je zpustlý, neupravený.
Rodochrozit, 5.6. 2012