Pískovcový krucifix byl vytvořen r. 1934 v novobarokním stylu, od r. 1958 patří mezi chráněné kulturní památky ČR. Kříž je umístněn na pylonu a zdobeném podstavci s volutovou konzolí, na které je barokní socha Bolestné Panny Marie z roku 1796. Kříž chrání kovaný plůtek (um. kovář Oldřich Hrubý).
© Ivo Rozehnal, 05/2014
Graficke pismenko Vesnice Služín je částí obce Stařechovice, která je vzdálená od Stařechovic cca 1 km. Služín je také název katastrálního území, rozkládajícího se na ploše 3,08 km3, na kterém leží přírodní památka Brus - chráněné území společenstev teplomilné vegetace.
V obci Služín najdete historické památky kapli svatého Martina a novobarokní krucifix, ozdobený barokní sochou Bolestné Panny Marie. Za obcí směrem k obci Čechy pod Kosířem stojí kaplička Panny Marie (památkově chráněná od r. 1958).
E. Horáková podle wikipedia.org, 25.9. 2012

historie

V obci Služín je samostatně stojící pískovcový krucifix (kříž s ukřižovaným Kristem), pocházející z roku 1934. Od roku 1958 je chráněnou kulturní památkou ČR. Kříž stojí na pylonu a zdobeném podstavci s volutovou konzolí, na které je barokní socha Bolestné Panny Marie (z roku 1796). Kříž chrání kovaný plůtek (mříž), který na obj. obecního úřadu vytvořil umělecký kovář Oldřich Hrubý.
    E. Horáková podle www.hrubyoldrich.cz, info OÚ Stařechovice, 26.9. 2012