Románsko-gotický kostel byl postaven cca v pol. 13. stol., prvně zmiňován r. 1329. Byl několikrát přestavován nebo opravován – koncem 14. stol., v 18. stol., r. 1821, 1908 a 1936. V l. 1992–1996 a 2005–2007 byly odkryty gotické nástěnné malby. R. 1996 byl zařazen mezi kulturní památky.
Graficke pismenko Kostel sv. Kříže je zmiňován k roku 1329, kdy byl povýšen na kostel farní. Podle zachovaných stavebních prvků (románská okna atp.) lze však předpokládat, že byl postaven přibližně v polovině 13. století. Původně byl pravděpodobně zasvěcen Kateřině Alexandrijské. V 2. třetině 14. století proběhla gotická přestavba kostela, koncem 15. století prošel kostel další přestavbou. Kostel přestál, zřejmě bez větší újmy, vypálení obce Švédy roku 1645, ale ničivých následků ohně při velkém požáru Nebovid roku 1821 nebyl ušetřen. Při opravách byla ke kostelu přistavěna jižní předsíň a schodiště. Výrazné stavební zásahy do podoby kostela byly provedeny roku 1908 a 1936. Ve ...
Tomáš Marek, Obec Nebovidy, 2.6. 2012