karner sv. Leonarda

Bad Deutsch-Altenburg
Románský karner sv. Leonarda z první poloviny 13. století. Jeho výstavba je dávána do souvislosti s účastí vévody Leopolda VI. Babenberského na křižácké výpravě r. 1217. Je dvoupodlažní, s dolním prostorem kostnice a horní kaplí s polokruhovou apsidou. V interiéru zbytky fresek z 13. stol.
© Milan Caha 05/2012
Graficke pismenko Románský karner je zasvěcen sv. Leonardu a byl postaven v první polovině 13. století. Jeho výstavba je dávána do souvislosti s účastí vévody Leopolda VI. Babenberského na křižácké výpravě v roce 1217. Karner je dvoupodlažní, s dolním prostorem kostnice a horní kaplí s polokruhovou apsidou. Fasády jsou členěny půlkruhovými příporami, podstřešním obloučkovým vlysem, doplněným ještě i diamantováním. V interiéru se zachovaly zbytky fresek z 13. století. Dominantou budovy je západní portál, který výrazně vystupuje před hmotu lodi. Tvoří ho ústupky s vloženými sloupky, hlavice sloupků jsou každá zdobená jiným ornamentem či motivem. Podobně ozdobné byly zřejmě i archivolty portálu a tympanon, které se však s výjimkou malých fragmentů nedochovaly.