Věžovitá tvrz ze 14. století upravená po třicetileté válce, nejpozději v 1. polovině 18. století na sýpku.
Pohled od jihovýchodu
Graficke pismenko O existenci tvrze ve Smrčné prameny mlčí. Ves samotná je poprvé zmiňována roku 1381, kdy připadla jako odúmrť králi. Až do poloviny 16. století se majitelé vsi často střídali, téměř po celou tuto dobu byla dokonce rozdělena na dva díly. Poté, co v 60. letech 16. století zdědila zadluženou Smrčnou Johanka Hodějovská z Čestic, byla ves připojena ke lčovicko-čestickému panství, jehož osudy nadále sdílela.

pověsti

Podle místní pověsti si majitel tvrze nevážil „božího daru“ chleba, vyhazoval celé bochníky z okna a na koni se projížděl vzrostlým obilím. Za toto rouhání byl samozřejmě potrestán, a to tak, že se mu každé sousto před ústy proměnilo v kámen.
    10.6. 2004

popis

Tvrz ve Smrčné, postavená někdy v průběhu 14. století, je mohutná třípatrová budova na obdélném půdorysu (15,4x7,7m). Stavba byla vybavena štěrbinovými střílnami, z nichž jedna se dochovala v přízemí, ostatní v 1. a 2. patře byly rozšířeny na sýpková okna. Vlastní sídlo majitele bylo až ve 3. patře, kde byly dvě místnosti vybaveny vlastními prevéty, jedna z nich i krbem. Není vyloučeno, že tvrz měla i hrázděné či roubené čtvrté patro. V 1.

Prachatice  (PT)
    Smrčná