Barokní kostel sv. Ondřeje vznikl přestavbou pův. pozdně románského kostela (1188). V roce 1734 byl barokně přestavěn, z románského kostela byla zachována jen věž. Roku 1856 byl kostel i s věží upraven do současné podoby. Kostel patří mezi národní kulturní památky ČR.
Kostel sv. Ondřeje
Pohled na kostel sv. Ondřeje od západu
Graficke pismenko Barokní kostel sv. Ondřeje vznikl přestavbou původního, pozdně románského kostela, který zde stál již v roce 1188. V roce 1734 byl barokně přestavěn, z románského kostela byla zachována jen věž. Roku 1856 byl kostel i s věží upraven do současné podoby. Původně farní kostel, dnes pobočkou římskokatolické farnosti Skalná. Kostel patří mezi národní kulturní památky ČR.
Ilja Smetana, 21.5. 2012

popis

Jednolodní obdélný kostel s původní románskou čtyřhrannou věží. Pravoúhlý presbytář, valeně sklenutý se stýkajícími se lunetami, nad triumfálním obloukem je freska Ukřižování (1735). Po jižní straně kostela je obdélná sakristie, polygonální vížka a obdélný přístavek. Průčelí kostela je s trojúhelným štítem a portálem. Loď s valenou klenbou, dřevěnou tříramennou kruchtou, uprostřed dvoupatrovou, a dřevěnou barokní oratoří. Hlavní oltář je z

E. Horáková podle Umělecké památky Čech 2., Emanuel Poche a kol., Academia 1978, 17.9. 2012