Barokní kaple byla postavena v 1. pol. 18. stol. patrně současně se zámkem, vybudovaným v l. 1702–04 premonstráty z kláštera Hradisko u Olomouce (opat Norbert Želecký z Počenic). Kaple je nezvyklá tvarem i dobou vzniku před svatořečením sv. Jana r. 1729. R. 2000 prošla kaple základní rekonstrukcí.
Vřesovice - kaple sv. Jana Nepomuckého
© Ivo Rozehnal, 05/2012
Graficke pismenko V obci Vřesovice stojí pozoruhodná kaplička sv. Jana Nepomuckého. Jedná se o barokní stavbu z první poloviny 18. století velmi nezvyklého tvaru. Je pravděpodobné, že kaplička byla postavena v období výstavby zdejšího zámku v l. 1702–1704. Zámek a pravděpodobně i kapli nechal postavit opat Norbert Želecký z Počenic, představený řádu premonstrátů z kláštera Hradisko u Olomouce. Premonstráti vlastnili Vřesovice v období 1151–1784.
Doba výstavby kapličky je unikátní z toho důvodu, že sv. Jan Nepomucký byl svatořečený až v roce 1729. Kaplička prošla částečnou rekonstrukcí v roce 2000, která se týkala její vnější části – byla opravena fasáda a restaurovány sochy na její střeše.
Ivo Rozehnal, E. Horáková - www.vresovice.cz a další, 20.5. 2012

Sv. Jan Nepomucký – historie, legenda
    Sv. Jan Nepomucký (či Johánek z Pomuku) (narozen přibl. r. 1340, † 20.3.1393) byl generální vikář pražského arcibiskupa a mučedník katolické církve. Narodil se někdy kolem r. 1340 v Pomuku, od r. 1369 působil v Praze jako veřejný notář, později jako oltářník a farář. V l. 1383–1387 studoval církevní právo na Padovské univerzitě, po návratu r. 1387 se stal kanovníkem u sv. Jiljí. R. 1389 se stal kanovníkem a advokátem vyšehradské kapituly.

popis

Uctívání a atributy sv. Jana Nepomuckého: je uctíván jako mučedník zpovědního tajemství a patron Čech, kněží a zpovědníků, jezuitů, cestování, poutníků, šťastného návratu (proto jsou jeho sochy umístěny většinou na rozcestích a na mostech), lodníků, vorařů, mlynářů a všech vod. Atributy: Bývá zobrazován jako kanovník (kanovnický oděv se skládá z alby, rochety, sutany, štoly, biretu na hlavě a kanovnického pláštíku), s křížem, palmou a někdy s

Prostějov  (PT)
    Vřesovice