Hrady.cz
Návesní kaple Panny Marie Pomocnice byla postavena v 2. pol. 19. stol. Postupem času zchátrala, r. 2011 byla opravena obcí a slavnostně vysvěcena. Před kaplí je dřevěný kříž s Kristem (2011), který nahradil pův. kříž z r. 1868 (ukraden), a památná lípa, vysazená r. 1918.
Lhota pod Kosířem - kaplička Panny Marie Pomocnice
© Ivo Rozehnal, 05/2012
Graficke pismenko Obec Lhota pod Kosířem leží mezi obcemi Drahanovice (tvrz, kostel) a Čechy pod Kosířem (zámek, muzeum kočárů, muzeum hasičské techniky, kostel). Za obcí prochází zelená turistická značka z vrcholu Velký Kosíř směrem k Laškovu. V obci je pěkná návesní kaplička Panny Marie Pomocnice.
Ivo Rozehnal, 20.5. 2012

historie

Malá obec Lhota pod Kosířem se nachází na severozápadním úpatí hory Velký Kosíř. Jedinou památkou obce je zdejší kaplička Panny Marie Pomocnice. Její založení spadá do 2. poloviny 19. století. Roku 1918 byla před kaplí zasazena lípa při příležitosti vzniku samostatné Československé republiky. Kaple postupně zchátrala, nakonec však byla z obecního rozpočtu r. 2011 opravena a slavnostně vysvěcena. Na místo před kaplí byl (zejména díky podpoře

Ivo Rozehnal - zdroj web farnosti Drahanovice /2012, 20.5. 2012

popis

Jedná se o menší stavbu obdélníkového půdorysu s půlkruhovým závěrem. V bočních stěnách je pár segmentově zaklenutých okének, stavba má v průčelí trojúhelníkový štít s nikou. Na střeše kaple je zvonička s jehlancovitou stříškou. Uvnitř kaple se nachází dva menší dřevěné kříže a oválný obraz Panny Marie, vše nově opraveno r. 2011. Před kaplí je dřevěný kříž s Kristem také z r. 2011, chráněný plechovou obloukovou stříškou (nahradil původní kříž z

Ivo Rozehnal, E. Horáková podle http://www.farnostdrahanovice.estranky.cz, 13.10. 2012