Barokní kostel vznikl přestavbou středověké kaple r. 1742. R. 1799 staveb. upraven, v 19. stol. přistav. jižní kaple. Ze 16. stol. náhrobníky místní šlechty, socha Panny Marie Hromničné (1507). Obraz Krista (1848) vytvořil B. Sylva-Tarouca, hl. oltář (1942) H. Kotrba. Samostatná zvonice (16. stol.).
Drahanovice - kostel sv. Jakuba Většího
© Ivo Rozehnal, 05/2012
Graficke pismenko Obec Drahanovice se nachází pod severními svahy hory Velký Kosíř. Jedná se o velmi starou sídelní lokalitu, kdy zde stávala významná středověká tvrz (dnes přístupná). Naproti ní stojí v zástavbě kostel sv. Jakuba Většího. Jedná se o státem chráněnou kulturní památku. V obci lze nalézt i kdysi vyhlášený cukrovar, zajímavý je též i zdejší potok Zlatá stružka (název nese po rýžování zlatinek v období středověku). V okolí se nalézají pěkné lesy, lázně Slatinice, zámky v Náměšti na Hané, Čechách pod Kosířem, keltská svatyně Ludéřov, hradiště Rmýz, ale i nedaleká Olomouc s nepřeberným množstvím památek. Bohužel přes historickou hodnotu obce zde nevede žádná značená turistická trasa. Spojení zajišťuje železniční trať Senice na Hané – Kostelec na Hané.
Ivo Rozehnal, 20.5. 2012

historie

Již při pohledu na obec Drahanovice, ležící pod Kosířem, se vyjímají dvě starodávné stavby – první je zdejší tvrz a druhou starobylý kostel sv. Jakuba Staršího. Farnost byla podle místní kroniky založena v roce 1341, ale je mnohem starší. Zdejší barokní kostel, který vznikl přestavbou středověké kaple, má původní kněžiště a klenbu z kamene, přístavbu tvoří chrámová loď a boční kaple. Půdorys svatostánku tvoří kříž. Hradní kaple byla přestavěna

Ivo Rozehnal - zdroj web farnosti Drahanovice /2012, E. Horáková - zdroj Umělecké památky Moravy a Slezska I., Bohumil Samek, nakl. Academia r. 1994, 20.5. 2012
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

Olomouc  (OL)