Barokní kostel postavený v letech 1719–1725 stavitelem Braunbarkem z Teplé na místě původního kostela z roku 1320. Kostel jednolodní s hranolovou věží na jižní straně a obdélníkovou sakristií na severní straně. V podzemní kryptě mumie měšťanů Mnichova.
Pohled na kostel od jihozápadu
Graficke pismenko Obec Mnichov je dostupná po silnici II. tř. číslo 230 z města Mariánské Lázně do města Bečov nad Teplou. Je vzdálená cca 15 kilometrů severovýchodně od Mariánských Lázní.
Kostel sv. Petra a Pavla se nachází na západním okraji obce, těsně u silnice II. tř. ve směru na obec Prameny. Parkování je možné přímo před kostelem na zpevněné ploše před hlavním vstupním schodištěm ke kostelu.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají vždy v neděli (celoročně od 14.00).
Ilja Smetana, 13.5. 2012

historie

Stavba kostela sv. Petra a Pavla v Mnichově byla zahájena v roce 1719. Stavbu posvětil a v první fázi i financoval tepelský opat Raymund II. Wilfert (opatem kláštera Teplá v letech 1688–1724). Dokončena byla až po jeho smrti, v roce 1725, jeho nástupcem Raymundem III. Šimonovským (opatem kláštera Teplá v letech 1724–1741). Ten kostel po dokončení i znovu vysvětil. Původně měl mít kostel dvě věže, z důvodu nedostatku financí byla postavena

pověsti

K podzemní kryptě se váže několik pověstí. Jedna z nich tvrdí, že mezi rakvemi se nachází dvě, ve kterých jsou uloženy tělesné ostatky hrabat Filipa Kolovrata a Jáchyma Pachty. Ti byli rukojmími francouzských vojsk při jejich ústupu od Prahy v roce 1741. V Mnichově pak oba měli na následky útrap prožitých při ústupu v roce 1742 zemřít a následně být pochováni v neoznačených rakvích do podzemní krypty.
    Další z pověstí říká, že jedna z lebek srovnaných vedle sebe na hromadě rakví v podzemní kryptě kostela, údajně v pravidelných intervalech z neznámého důvodu mokvá, ale ostatní lebky v těsné blízkosti jsou zcela suché. Tuto malou záhadu prozatím nikdo nedokázal rozumně vysvětlit.

popis

Kostel sv. Petra a Pavla je ukázkou barokního jezuitského halového kostela ze 17. století. Jedná se o jednolodní stavbu se zkosenými rohy. Uvnitř nedělené chrámové lodi se nacházejí velké prostorné výklenky a je zde umístěn obdélníkový prostor pro kruchtu. Presbytář a loď jsou zaklenuty valeně s lunetami. Kaple a tribuny jsou opatřeny klenbou valenou, na kruchtě je pak klenba křížová. Hranolová věž s cibulovou bání je na jižní straně kostela, na

Ilja Smetana, 21.5. 2012