Moje místa 0
Renesanční zámek Jana Bukůvky z Bukůvky z r. 1587 (dochován figurální portál). V l. 1653–1771 v majetku Žerotínů. Po r. 1812 v majetku Teschů, za nich r. 1857 empírově přestavěn. Od r. 1861 v majetku dr. E. Ulrycha, od r. 1938 spol. Lada (Baťa). Po r. 1945 internát, v současnosti ubytovna.
Graficke pismenko Zámek stojí v dnešní obci Králec, která je součástí Dolní Studénky. Název zámku je odvozen od původní obce Třemešek, která se zde dříve rozkládala, později zanikla.
18.9. 2012

historie zámku Třemešek
    Zámek Třemešek stojí v obci Králec (založené v 17. století). Původně se zde ve středověku rozkládala obec Třemešek, která byla zpustošena za česko-uherských válek v 2. polovině 15. století a poté zanikla. Obec Králec je dnes částí obce Dolní Studénka. Současný zámek nahradil tvrz, která stávala v obci již ve 14. století (nepřímo zmiňována při dělení majetku pánů z Lipé roku 1346). Roku 1420 se zmiňuje Beneš z Víckova na Třemešku, za husitských

Jaromír Schoffer, E. Horáková zdroje - web různé, pan L. Rybka, doplněno redakcí, 8.5. 2012

popis

Budova zámku je jednoduchý dvoupatrový objekt s obdélníkovým půdorysem, původně renesanční, přestavěn v 19. století ve stylu pozdního empíru. Zámek má 3 patra, podkroví, suterén a zasklenou terasu, kryjící hlavní vstup. V přízemí budovy se nachází plackové klenby bez štukatury. Jedinečným renesančním dílem je výrazný reliéfní pískovcový portál s figurami Jana Bukůvky z Bukůvky a Esther, roz. Sirakovské z Pěrkova (z Opolska ve Slezsku), který

Jaromír Schoffer, E. Horáková, 8.5. 2012