Hrady.cz
Kaple se zvonicí byla obnovena r. 1898 a opatřena věží. Do věže byl r. 1898 zavěšen zvon (46 kg) s nápisem „V kříži spása“. Ve výklenku kaple je na plechu namalovaný obrázek sv. Jana Nepomuckého. Kaple (zvonice) je na seznamu nemovitých kulturních památek ČR. Před kaplí stojí kříž s letopočtem 1871.
Ondratice - kaple sv. Jana Nepomuckého
© Ivo Rozehnal, 05/2012
U kapličky se nacházejí dva pomníky věnované obětem světových válek a jedna z obecních studní – 26 m hluboká. Nedaleko obce je velká pískovna.
Ivo Rozehnal, 8.5. 2012

historie

Kaple sv. Jana Nepomuckého se zvonicí byla obnovena r. 1898 a opatřena věží, jak dokládá zápis v kronice obce. Do věže byl r. 1898 zavěšen zvon vážící 46 kg, který nese nápis „V kříži spása“. Ve výklenku kaple je na plechu namalovaný obrázek sv. Jana Nepomuckého s obvyklými atributy. Kaple (zvonice) je na seznamu nemovitých kulturních památek ČR. Před kaplí stojí kříž s letopočtem 1871.
    Ivo Rozehnal, E. Horáková, 8.5. 2012
    Sv. Jan Nepomucký – historie, legenda
    Sv. Jan Nepomucký (či Johánek z Pomuku) (narozen přibl. r. 1340, † 20.3.1393) byl generální vikář pražského arcibiskupa a mučedník katolické církve. Narodil se někdy kolem r. 1340 v Pomuku, od r. 1369 působil v Praze jako veřejný notář, později jako oltářník a farář. V l. 1383–1387 studoval církevní právo na Padovské univerzitě, po návratu r. 1387 se stal kanovníkem u sv. Jiljí. R. 1389 se stal kanovníkem a advokátem vyšehradské kapituly.

popis

Uctívání a atributy sv. Jana Nepomuckého: je uctíván jako mučedník zpovědního tajemství a patron Čech, kněží a zpovědníků, jezuitů, cestování, poutníků, šťastného návratu (proto jsou jeho sochy umístěny většinou na rozcestích a na mostech), lodníků, vorařů, mlynářů a všech vod. Atributy: Bývá zobrazován jako kanovník (kanovnický oděv se skládá z alby, rochety, sutany, štoly, biretu na hlavě a kanovnického pláštíku), s křížem, palmou a někdy s