Barokní kostel vznikl přestavbou pův. kostela (zmiň. r. 1394), provedenou r. 1772, z pův. stavby zachována jen věž (1. pol. 16. stol.). R. 1832 kostel vyhořel, při obnově zvýšena věž. R. 1898 přistavěna sakristie. Barok. vnitřní vybavení (J. M. Scherhauf, J. Korompay, J. K. Handke, J. I. Sattler).
Hněvotín - kostel sv. Leonarda
© Ivo Rozehnal, 05/2012
Graficke pismenko Obec Hněvotín patří v hanáckém kraji k nejstarším, první zmínka o ní se objevuje roku 1078 v darovací smlouvě knížete Oty I. Sličného majetku klášteru Hradisko u Olomouce. Dnešní barokní kostel sv. Leonarda pochází z roku 1772. Stojí na místě staršího kostela, zmiňovaného roku 1394, z něhož byla při přestavbě zachována jen původně gotická věž (1. polovina 16. století). V obecní kronice je zaznamenán zvláštní způsob stavby kostela – nové zdi byly vybudovány okolo starých. Po dokončení zbyla z původního kostela jenom věž. Hněvotín postihlo v průběhu 17. a 18. stol. několik velkých požárů, při požáru roku 1832 vyhořel i kostel ...
Ivo Rozehnal, E. Horáková podle Umělecké památky Moravy a Slezska I., Bohumil Samek, nakl. Academia, www.hnevotin.cz, www.geocaching.com, 6.5. 2012

Svatý Leonard – život, legendy, atributy
    Svatý Leonard z Limoges (či jinak řečený Linhart z Noblatu), poustevník, se narodil asi před rokem 500 a zemřel r. 559. Narodil se do šlechtické rodiny v Gálii. Jako chlapci se mu dostalo všeobeckého i křesťanského vzdělání a vyrůstal u dvora krále franckého krále Chlodvíka, který byl údajně jeho kmotrem. Byl pokřtěn arcibiskupem Remigiem z Remeše. Patrně arcibiskup měl vliv na Leonardovu volbu duchovní cesty. Vzdal se služby králi i duchovní

popis

Barokní kostel je orientovanou jednolodní podélnou stavbou obdélníkového půdorysu, s odsazeným, půlkruhově ukončeným presbytářem. K presbytáři na severní straně přiléhá depozitář, na jižní sakristie. V ose západního průčelí se k lodi kostela přimyká hranolovitá věž s hodinami. Fasádu člení zdvojené lizény, okna jsou podlouhlá se segmentovým záklenkem. Věž má malá obdélníková okénka s kamenným ostěním, zvonicové patro věže je zdobené nárožními

E. Horáková podle Umělecké památky Moravy a Slezska I., Bohumil Samek, nakl. Academia, 24.9. 2012