Novorenesanční kaple (poklona) v podobě otevřeného pilířového glorietu se sochou Immaculaty (Panny Marie Neposkvrněné) byla v obci Hněvotín vybudovaná r. 1870, socha Panny Marie je datována r. 1755. Od r. 1958 patří mezi kulturní nemovité památky ČR.
Hněvotín - Kaple Panny Marie
© Ivo Rozehnal, 05/2012
Při hlavní křižovatce v obci Hněvotín u silnice Olomouc - Lutín stojí pozoruhodná trojúhelníková arkádová kaplička se sochou Panny Marie z roku 1870.
Ivo Rozehnal, 6.5. 2012

historie

Obec Hněvotín patří k nejstarším obcím na Hané. První písemná zmínka o obci je z roku 1078, kdy olomoucký kníže Ota věnoval Hněvotín nově založenému klášteru na Hradisku. Roku 1870 byla vybudována novorenesanční výklenková kaple (otevřený pilířový gloriet), tzv. poklona, se sochou Immaculaty (dat. 1755). Od r. 1958 patří mezi národní kulturní nemovité památky ČR.
    E. Horáková podle Umělecké památky Moravy a Slezska I., Bohumil Samek, nakl. Academia, 11.10. 2012

popis

Novorenesanční kaple v podobě otevřeného trojbokého pilířového glorietu se sochou Immaculaty. Nízký stan střechy je završený lucernou.
    E. Horáková podle Umělecké památky Moravy a Slezska 1., Bohumil Samek, nakl. Academia, 11.10. 2012