Moje místa 0
Barokní kapli nechali postavit r. 1816 manželé Kašpar a Rozálie Liškovi z Vraného. Kaple, zasvěcená sv. Rozálii, ochránkyni proti nakažlivým nemocem, byla postavena na ochranu proti moru, tyfu a choleře. Kaple byla v průběhu let opakovaně opravovaná, v l. 1908, 1942, 1967 a naposledy v r. 2005.
Kaple sv. Rozálie - Vraný
Kaple sv. Rozálie stojí u silnice z Černochova do Vraného, na severní straně obce.
František Kinař, 4.5. 2012

historie

Barokní kapli nechali postavit r. 1816 manželé Kašpar a Rozálie Liškovi z Vraného. Svatá Rozálie žila ve 12. století v Itálii asketickým životem a byla uctívána zejména jako ochránkyně proti nakažlivým nemocem. Kaple byla postavena na ochranu proti moru, choleře atp. Kaple byla v průběhu let opakovaně opravovaná, mj. v letech 1908, 1942, 1967 a r. 2005.
    1.7. 2012
    Svatá Rozálie
    Svatá Rozálie (1100–1166) byla křesťanská světice, uctívaná zejména jako ochránkyně proti nakažlivým nemocem. Narodila se jako dcera hraběte na Sicílii v Itálii a údajně vynikala krásou a ctnostmi. Část mládí strávila na královském dvoře jako dvorní dáma královny Markéty, manželky Viléma II. Později žila jako poustevnice v jeskyni na hoře Monte Pellegrino, a o jejím životě se vypráví mnoho legend. Když byly v roce 1624 převezeny její ostatky do