Barokní poutní kaplička Panny Marie Altöttingenské byla postavena snad poč. 18. stol. spolu s loveckým zámečkem Sv. Hubert, který postavili Černínové z Chudenic. R. 2004 byla kaple opravena. Kaple bývala nejoblíbenějším poutním místem v okolí a tradice poutí přetrvávala ještě po 2 sv. válce.
© Prudký Martin, 04/2012
Graficke pismenko Kaplička se nachází východně od hospodářského dvora Plaveč v kaštanové aleji. Dvůr leží poblíž obce Drahouš, která, stejně jako Plaveč patří pod Jesenickou farnost.
Prudký Martin, 1.5. 2012

historie

Barokní kaplička Panny Marie Altöttingenské bývala nejvýznamnějším poutním místem v širokém okolí. Kult pochází z bavorského města Altötting a sem se dostal v pobělohorské době spolu s osídlenci z německých katolických zemí, hlavně z Bavorska. V minulosti sem bývala vedena velká procesí katolických věřící z okolních obcí. Stálo zde mnoho stánků se sladkostmi pro děti a občerstvení pro dospělé. Kaplička, opravená roku 2004, byla centrem