Moje místa 0
Pozdně barokní kaple byla postavena r. 1790. O její historii se toho mnoho neví. V době jejího vzniku patřilo panství Mšené rodu Kinských (obd. 1745–1866). Kaple s hranolovitou věží, v průčelí vchod s portikem. Průčelí dominuje výrazný segmentový štít s volutovými křídly, zdobený pilastry.
Kaple sv. Floriána – Podbradec
Vesnice Podbradec je částí obce Mšené-lázně v okrese Litoměřice. Nachází se asi 4,5 km na západ od Mšeného.
František Kinař, 1.5. 2012

historie

Pozdně barokní kaple byla postavena r. 1790. O její historii se toho mnoho neví. Vesnice Podbradec je částí obce Mšené-lázně. Panství Mšené patřilo v době vzniku kaple rodu Kinských, ti byli majiteli od r. 1745, kdy je koupil kníže Oldřich Kinský, do r. 1866. Kaple dnes patří pod Římskokatolickou farnost Budyně nad Ohří.
    23.8. 2012
    Svatý Florián je katolický mučedník a svatý. Je patronem hasičů a profesí, která souvisejí s ohněm – pekařů, hrnčířů, hutníků, kominíků. Zobrazován bývá v oblečení římského důstojníka s nádobou na hašení, případně přímo hasící požár. Jeho sochy se vztyčovaly na ochranu proti požárům. Svatý Florián se podle legendy narodil v 2. polovině 3. století v Zieselmaueru nedaleko Vídně a stal se římským vojákem. Sloužil jako vedoucí kanceláře

popis

Pozdně barokní kaple s hranolovitou věží. Podélná plochostropá stavba se šikmo odsazeným presbytářem. Vchod s portikem, průčelí zdobí lizény a vévodí mu segmentový štít s volutovými křídly a pilastry.