Tunely v železničním náspu byly vybudovány v l. 1869–1870 za účelem propojení stávajících polních cest a vodních toků, také měly v případě rozvodnění Dobšického potoka zabránit podemletí trati vodou. Z tunelů zaujme třetí, který vede ve svahu a jeho strop tvoří obrácená kaskáda cihlových kleneb.
3. tunel
Graficke pismenko Tunely v železničním náspu u Znojma byly postaveny v l. 1869–1870. Najdeme je, pojedeme-li od Suchohrdel na Znojmo. U železničního přejezdu se vydáme polní cestou podél trati. První tunel s cihlovým, valeně klenutým stropem je nejmenší a nejkratší. Projdeme jím po historické cestě ze Suchohrdel do Dobšic a jdeme dál podél zahrádek a železniční tratě. Druhý tunel, kterým vede Dobšický potok, je velmi široký. Je vybudovaný tak, aby zabránil v případě rozvodnění potoka podemlení tratě. Projdeme tunelem a po krátké chvíli uvidíme třetí tunel, který je nejužší, nejdelší a stavebně i technicky nejzajímavější: tunel vede svahem a prudce stoupá, jeho strop tvoří obrácená kaskáda cihlových kleneb.