Pomník byl postaven r. 1913 při příležitosti 100. výročí setkání tří mocnářů a armád, které později zvítězili v rozhodující bitvě s Napoleonem. Dne 17.8.1813 přehlídce vojsk z místa, kde je dnes pomník, přihlíželi rakouský císař František I., ruský car Alexandr I. a pruský král Bedřich Vilém III.
Pomník tří císařů
Pomník se nachází v těsné blízkosti silnice č. 239 vedoucí z Peruce do Vraného. Nelze ho přehlédnout.
František Kinař , 28.4. 2012

historie

Pomník evropského významu byl postaven roku 1913 při příležitosti stého výročí setkání tří spojeneckých armád, které později zvítězily v rozhodující bitvě proti Napoleonovi. Dne 17. srpna 1813 se zde konalo soustředění a přehlídka hlavní části spojenecké armády protinapoleonské koalice rakousko-rusko-pruské před jejím dalším tažením, završeným rozhodující vítěznou Bitvou národů u Lipska 1813. Vojska se tehdy postavila do šesti šiků mezi Vraným,

František Kinař, 4.5. 2012

pomník, památník