Kaplička Panny Marie se nachází v lesnaté stráni západně za vsí. Pochází z roku 1894. Kaple je zdobena lizénovými rámy, má trojúhelníkový štít s nikou, hrotitá okénka a dveře (s vyřezaným letopočtem 1894). Drobná stavba pozvolna chátrá.
kaplička Panny Marie z r. 1894
Graficke pismenko Ke kapličce se dostanete, když ve vsi odbočíte z hlavní cesty (která vede přes Břežany směrem do Chotěšova) vpravo a dojdete k malému rybníčku. Tam nebudete nikam odbočovat a budete pokračovat rovně mezi domky směrem ke stráni. Na jaře, když není vegetace příliš hustá, je kaplička viditelná již od posledních domků. Jinak budete pokračovat cestičkou do stráně která vás zavede přímo před kapličku. Kaplička není uzamčená a je volně přístupná.Ve stráni pod kapličkou vyvěrá pramen, jehož voda odtéká strouhou do blízkého mokřadla.
František Kinař, 4.5. 2012

popis

Kaplička panny Marie se nachází v lesnaté stráni, která zvolna pohlcuje svou vegetací i samotnou kapličku. Kaple má trojúhelníkový štít s nikou, střecha je završena vížkou, okénka a dveře jsou hrotitá, skleněné výplně v oknech již chybí. Uvnitř kapličky ještě nalezneme zbytky původního vybavení, ale nešetrné zacházení návštěvníků se na tomto inventáři znatelně podepsalo.
    František Kinař, 10.10. 2012