Kaple na návsi Břežan nad Ohří (bez konkrétního zasvěcení) byla postavena v pozdně barokním slohu r. 1810. Rohy kaple jsou zdobené pilastry s volutami a čabrakami, okno v zadní stěně je rámováno pilastrovou edikulí. Střecha kaple je zakončena lucernou se zvonem, zakoupeným břežanskými r. 1829.

Graficke pismenko Obec Břežany nad Ohří je částí města Budyně nad Ohří v okrese Litoměřice. Nachází se asi 1,5 km na severozápad od Budyně nad Ohří. Prochází tudy železniční trať Vraňany – Libochovice a silnice z Budyně nad Ohří do Libochovic č. 246 s odbočkou přes ves na Chotěšov. Podél obce protéká řeka Ohře. Jádro obce tvoří ulicová náves, v jejímž středu stojí barokní kaple z roku 1810. U kaple stojí památník 7 občanům z Břežan, padlým v I. světové válce. V lesnaté stráni na okraji vsi stoji další kaplička Panny Marie z r. 1894. Nedaleko od ní vyvěrá pramen, který odtéká do blízkého mokřadu.
František Kinař, 24.4. 2012

historie

Kaple na návsi Břežan nad Ohří (bez konkrétního zasvěcení) byla postavena v pozdně barokním stavebním stylu roku 1810. Střecha kaple je zakončena lucernou se zvonem, který zakoupili břežanští roku 1829.
    F. Kinař, E. Horáková, 24.4. 2012

popis

Kaple v pozdně barokním stavebním stylu je čtvercového půdorysu, s lucernou, v níž je zavěšen zvon (1829), zkosené rohy kaple zdobí pilastry s volutami a čabrakami. Okno v zadní straně kaple rámuje pilastrová edikule, nad ním je letopočet 1810. V chátrajícím interiéru kaple je obraz Nejsvětější Trojice.
    F. Kinař, E. Horáková podle Umělecké památky Čech 1., Emanuel Poche a kol., Academia 1977, 9.10. 2012

Schöenbornský letohrádek v Praze zdobí obrázky rozpustilé Venuše

Nezapomenutelné hrady Čech a Slovenska