Synagoga z roku 1804, r. 1870 novorománsky upravena Leopoldem Slovákem. K bohoslužbám byla užívána do roku 1941. 22. 6. 1941 zdemolována příslušníky SA. Budova byla dále užívána jako skladiště. R. 1991 vrácena židovské obci, dnes slouží stálé expozici Strážnice a Židé a pro příležitostné výstavy.
Graficke pismenko Synagoga je přístupná po domluvě na telefonním čísle 73784930.
V roce 2012 bylo vstupné:
dospělí: 35 Kč
děti, studenti důchodci: 20 Kč
školní výpravy: 15 Kč.
23.4. 2012

historie

Starší strážnická synagoga, která stávala na místě současné budovy, byla poškozena požárem. V roce 1804 byla na jejím místě vybudována stávající modlitebna. Roku 1870 byla novorománsky upravena Leopoldem Slovákem. K bohoslužbám byla užívána do roku 1941. 22. 6. 1941 ji zdemolovali příslušníci SA. Představený židovské náboženské obce Hermann Felix, který odmítl vydat klíče od synagogy, byl zabit. Koncem války bylo zbořeno ženské oddělení. Budova