Tvrziště neznámé historie nazývané Na zámku, na ostrohu nad meandrem Moravské Sázavy, oddělené příkopem a ještě v 19. stol. patrným valem. Tvrz pravd. vznikla což dokládají i archeologické nálezy, mezi l. 1292–1358, kdy panství náleželo Zbraslavskému klášteru a bylo potřeba odlehlý majetek chránit.
Pohled na tvrziště s příkopem
Graficke pismenko První zmínka o vsi Výprachtice je z roku 1304. Existence tvrze není z historických pramenů známa, jedním z důvodů je, že tato ves nikdy nebyla samostatných panstvím. Pravděpodobně vznikla v rozmezí let 1292–1358, kdy jako součást lanšperského panství náležela Zbraslavskému klášteru a bylo potřeba odlehlý majetek chránit. Dle archeologických nálezů byla lokalita využívána v poslední třetině 13. století a první polovině 14. století. Na lokalitě byly objeveny stopy požáru, což může souviset ze zánikem lokality. Koncem 19. století zde byly ještě patrné valy a do roku 1870 stál na tvrzišti hostinec.
Petr Nožička, čerpáno z F. Musil: Hrady, tvrze, zámky okresu Ústí nad Orlicí Grantis, Ústí nad Orlicí, 1995, 25.4. 2012

popis

Tvrziště trojúhelníkového tvaru na ostrohu nad meandrem řeky Moravské Sázavy nazývané Na zámku. Tvrziště je oddělené až tři metry širokým příkopem. Na temeni tvrziště stojí malá chata, jižní část leží o něco níže. Na tvrzišti nejsou patrny žádné stopy středověké zástavby. Koncem 19. století zde ještě byly patrné valy. Do konce roku 1870 zde stál hostinec.