Synagoga v Bílencích byla postavena roku 1826 nebo 1837 a fungovala do dvacátých let minulého století. Roku 1923 byla změněna na dům pro obecní chudé a také mateřskou školu. Dnes je přestavěna na obytný dům.
Synogaga se nacházela v domě č.p. 94 vpravo při výjezdu na Voděrady.
Prudký Martin, 15.4. 2012

historie

Synagoga je důležitým duchovním centrem každé židovské obce a od modlitebny se liší tím, že má prostorný sál, dominující interiéru budovy. Má střídmou výzdobu (na rozdíl od katolických chrámů) postrádající zobrazení lidí. Souvisí to s 2. přikázáním: "Nezobrazíš si Boha zpodobením ničeho, co je nahoře na nebi, dole na zemi nebo ve vodách pod zemí. Nebudeš se ničemu takovému klanět ani tomu sloužit. Já jsem Hospodin, tvůj Bůh, Bůh žárlivě

Prudký Martin podle Židovské památky v Čechách a na Moravě - Jiří Fiedler, www.zidovskehrbitovy.wz.cz, 17.4. 2012