Unikátní obytný projekt z let 1948–1958 navržený architekty Hilským a Linhartem v duchu poválečné architektonické avantgardy slouží nejen jako obytný komplex, ale obsahuje i hotel, restaurace aj. Jedná se o největší realizaci kolektivního bydlení v ČR.
Koldům
Graficke pismenko Koldům se nachází na horním okraji města v městské části Horní Litvínov - Osada nedaleko sportovního areálu s koupalištěm, sportovní halou a tenisovými kurty. K samotnému domu zajíždí linky litvínovské MHD č. 13 a 29, které projíždějí i vlakovým a autobusovým nádražím. Od domu lze vyrazit na turistické trasy Krušných hor na vrchol Loučné a rozhlednu Vlčí hora v obci Dlouhá Louka.
Tomáš Hák, 14.4. 2012

Koldům
    Rozvoj chemické výroby a hornictví po 2. světové válce na Mostecku přinesl nové požadavky na bytovou výstavbu. V roce 1947 přišli architekti V. Hilský a E. Linhart inspirováni dílem Le Corbusiera, s konceptem komplexního bydlení, kdy vlastní byty měly sloužit k odpočinku, ostatní činnosti (stravování, zaopatřování dětí, sportovní vyžití) měly být konány společně v prostorách centrální části. Objekt je zapsán v Ústředním seznamu kulturních

Tomáš Hák, dle webu Historie Litvínovska http://litvinov.sator.eu/, a města Litvínov www.mulitvinov.cz., 14.4. 2012

popis

Bohužel kromě opravy fasády a výměny oken uskutečněné na počátku milénia, nebyla uskutečněna žádná další investiční akce, proto objekt zejména vnitřně chátra. V nejbližší době je plánována změna majitele objektu. Město Litvínov vybírá kupce, jak ze strany současných nájemníků, bytových družstev nebo i jiných podnikatelských subjektů.

Most  (MO)
    Litvínov-Horní Litvínov