Kaplička P. Marie Einsiedelnské byla postavena ke cti rakouského polního maršála generála Radicattiho, který padl v bitvě u Lovosic 30.9.1756. Kapli nechala postavit vdova po Radicattim. Za kaplí je hrob padlých vojáků. Zchátrala kaple byla v l. 1989-92 a 1994 opravena vč. vzácného dřevěného oltáře.
Graficke pismenko Kaplička Panny Marie Einsiedelnské byla postavena ke cti rakouského polního maršála Radicattiho, který padl v bitvě u Lovosic, první bitvě Sedmileté války, která se odehrála 30.9. - 1.10.1756. V bitvě se střetlo rakouské vojsko (cca 33 tisíc vojáků), vedené polním maršálem Maximilianem Ulissem von Brownem a pruské vojsko (přibl. 28 tisíc vojáků), vedené pruským králem Fridrichem II. Velkým. Král Fridrich v půlce bitvy již nevěřil ve vítězství, předal velení svým velitelům Keithovi a Bevernovi a odjel. Prusové však nakonec přece jen zvítězili. Hned v začátku bitvy byl smrtelně zraněn rakouský polní maršál generál Radicatti. Ten byl pohřben ...
E. Horáková podle www.meulovo.cz, wikipedia.org a další, 19.9. 2012

Panna Marie Einsiedelnská - historie
    Panna Marie Einsiedelnská (nesprávně Einsiedelská) je černá socha Panny Marie s Ježíškem v kapli Panny Marie v benediktinském opatství ve švýcarském Einsiedelnu. Tuto sochu vlastnil původně poustevník sv. Meinrad. Po jeho násilné smrti r. 861 byl na místě, kde žil, založen klášter (Einsiedeln znamená poustevna) a socha byla umístěna do zdejší kaple a udála se kolem ní řada zázraků. Kaple se od r. 1000 stala oblíbeným poutním místem.